Ik wil mijn eerste huis kopen

U wilt uw eerste huis kopen.


Een plekje voor uzelf. Een leuk maar toch ook spannend moment. Er komt veel bij kijken en waarschijnlijk heeft u veel vragen. Hoeveel kan ik lenen? Welke hypotheek past bij mij? Waar moet ik allemaal op letten? Is het nu wel het juiste moment om een huis te kopen? In het grote doolhof wijst FINAENZ | Financieel Zeker u graag de weg.

Maak hier een afspraak!

Wat kunt u maximaal lenen?

Met onze tool berekent u globaal uw maximale hypotheek op basis van uw inkomen. De berekening is echter een indicatie omdat er meer factoren een rol spelen, bijvoorbeeld de hoogte van de rente, hypotheekrenteaftrek, loan-to-value en vrijstelling overdrachtsbelasting: neem voor een advies op maat contact op FINAENZ | Financieel Zeker!

Stap 1: Orienteren

Voordat u een huis koopt, is het belangrijk uzelf goed te oriënteren. Hoeveel kunt en wilt u maximaal lenen. Wat worden dan de maandlasten? Koopt u alleen of met een partner. Gaat u voor een bestaande woning of valt de keuze op een nieuwbouwwoning?

FINAENZ | Financieel Zeker kan u helpen met het beantwoorden van deze vragen. Een oriëntatiegesprek is vrijblijvend en kost u niets!

Stap 2: Op huizenjacht

Wanneer u weet wat uw budget is en wat uw woonwensen zijn, kan de huizenjacht beginnen. U kunt ervoor kiezen om een aankoopmakelaar in de arm te nemen, of u kunt het op eigen houtje doen. Een aankoopmakelaar heeft veel ervaring en kennis van de situatie op de lokale huizenmarkt.

Bent u enthousiast over een woning? Dan volgt de bezichtiging! Spannend én leuk!

Stap 3: Onderhandelen en uw bod uitbrengen

Heeft u uw droomhuis gevonden? Dan kunt u gaan onderhandelen en een bod uitbrengen! Let op; laat van te voren eerst berekenen wat uw maximale hypotheek is. Onderhandelen is erg spannend, zeker voor een starter. Een paar tips:

 1. Kijk in het Kadaster voor welke prijs andere huizen uit de buurt zijn verkocht.
 2. Reserveer geld voor een bouwdepot  als u eventueel een verbouwing wilt financieren.
 3. Denk na of u ontbindende voorwaarden wilt laten opnemen in het koopcontract, bijvoorbeeld:
 • Onder voorbehoud van financiering
 • Onder voorbehoud van bouwkundige keuring
 • Onder voorbehoud van woonvergunning
 • Onder voorbehoud van Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Stap 4: Hypotheek regelen

Is uw bod geaccepteerd? Van harte gefeliciteerd! FINAENZ | Financieel Zeker gaat voor u aan de slag en samen bespreken wij alle belangrijke punten. En dan moet u denken aan bijvoorbeeld:

 1. keuze hypotheekverstrekker
 2. keuze rentevaste termijn
 3. wat te doen bij arbeidsongeschiktheid, werkloos worden en overlijden?
 4. taxatie regelen
 5. bouwkundige keuring regelen
 6. nagaan of het verduurzamen van de woning moet worden meegenomen in uw hypotheek
 7. het verzamelen van alle belangrijke documenten, nodig voor het aanvragen van de hypotheek

Bij het akkoord van de hypotheekverstrekker ontvang u de hypotheekofferte en na het tekenen van de offerte is het wachten op de dag van het passeren van uw hypotheek.

Stap 5: Naar de notaris

De officiële overdracht van het huis vindt altijd plaats bij de notaris. De notaris leest samen met u de koop- en hypotheekakte door en controleert of alles goed is geregeld. En dan is het tijd om de hypotheekakte te tekenen.

Als u (en de notaris) heeft getekend is het huis officieel van u en kunt u de champagnefles opentrekken.

Als uw persoonlijke hypotheekadviseur gaan we op zoek naar de geldverstrekker die het beste aansluit bij uw persoonlijke wensen.


.